Μενού
ΤΟ ΠΑΣΧΑΛΙΝΟ ΔΩΡΟ

'Οταν το πήρα στα χέρια μου σκίρτησε η καρδιά μου από χαρά! Πασχαλιές και κρίνα μωβ, επάνω σε φόντο ολόλευκο και καθαρό σαν την ελπίδα. Την ελπίδα και την προσμονή της Ανάστασης. Της Ανάστασης, της κουρασμένης μας ψυχής, της πονεμένης μας ζωής, της ορφάνιας μας της προσωπικής.

Αυτό είναι το «Πασχαλινό δώρο», του κ. Κωνσταντίνου Γανωτή. Του φιλόλογου, του συγγραφέα, του λόγιου και φωτισμένου αναλυτή, του πολύτεκνου πατέρα και του παππού, που κλείνει την ένατη δεκαετία της ζωής του κι ενώ περιμένει το πρώτο του δισέγγονο, μιλάει χωρίς να μας διδάσκει και γράφει βιβλία, γεμίζοντας τις τσέπες της καρδιάς μας με χαρά κι ελπίδα!

Αγαλλίασε η ψυχή μου και ξεχείλισε το μέσα μου από τη Χαρά της Ανάστασης, όταν το διάβασα κι ας έχουμε ακόμα δώδεκα μέρες μέχρι το «Χριστός Ανέστη!»

Μικρές ιστορίες για κρίνα ταπεινά και αγιασμένα καλογεράκια, για σοφούς και ευλογημένους, ηγουμένους πετεινούς, για τον μικρό Ευαγγελινό του Παπαδιαμάντη, που τόσο καλά έχει αναλύσει νοηματικά, κάνοντας τη διατριβή του στον ψυχισμό του ανθρώπου, για την κυρα Σαρακοστή και τη δίδυμη αδελφή της, μνήμες, και σκέψεις γλυκές όπως και το περίσσευμα της καρδιάς του, δένουν περίτεχνα όλα μαζί σε ένα παραμύθι, άξιο να φέρει τον τίτλο του « Πασχαλινού δώρου», αφού όπως γράφει ο αγαπητός μας, κύριος Γανωτής:

« Με το παραμύθι, παιδιά μου, αγγίζομε τη μάντρα του Παραδείσου, σκαρφαλώνομε λιγάκι και προλαβαίνομε μια στιγμή να κοιτάξομε μέσα.»

Γραμμένο σε πολυτονικό- στοιχείο που πάντα θα με γοητεύει, αφού έζησα τόνους και πνεύματα μέχρι και τη Β´ Λυκείου και ύστερα ένιωσα ορφανή χωρίς αυτά- ετούτο το Πασχαλινό δώρο, θα γίνει ένα από τα βιβλία που θα κουβαλώ μαζί μου, μέρα και νύχτα, για να διαβάζω, να τσακίζω τις σελίδες, να σημειώνω και να ελπίζω πως τα γλυκά και συνάμα βαθιά νοήματά του, θα μου δείχνουν το φως εκεί που όλα δείχνουν το σκοτάδι!

Καλή Ανάσταση, αγαπητέ μα και αγαπημένε, κύριε Γανωτή.

Σας ευχαριστούμε, μέσα από την καρδιά μας και νιώθουμε ευγνώμονες που έχουμε την ευλογία να μελετάμε τα φωτισμένα σας γραπτά.