Μενού
1821. Το λερωμένο λευκό. Έκθεση μνήμης του αγώνα για ελευθερία ΔΕΥΤΈΡΑ, 22 ΝΟΕΜΒΡΊΟΥ 2021 ΣΤΙΣ 8:30 . Γιώργος Κόρδης

Τα Αρσάκεια σχολεία συμμετέχοντας στον εορτασμό για τα 200 χρόνια απο τον απελευθερωτικὀ αγὠνα του 1821 θα παρουσιάσουν στους χώρους των Αρσάκειων-Τοσίτσειων Σχολείων της Εκάλης δύο ολοκληρωμένες σειρές έργων του ζωγράφου Γιώργου Κόρδη εμπνευσμένες από τα σχετικά γεγονότα και την λογοτεχνία τους.
Θα εκτεθεί πρωτίστως ένα σύνθετο εικαστικό υλικό, που δημιουργήθηκε μετά την πρόσκληση των Αρσακείων Σχολείων και παρουσιάζεται γιά πρώτη φορά, εμπνευσμένο απο τα τρία "Σχεδιάσματα" του Διονυσίου Σολωμού στους "Ελεύθερους Πολιορκημένους". Πρόκειται για δύο συλλεκτικά χειροποίητα Βιβλία τέχνης επάνω στο Α᾽και Γ᾽ Σχεδιάσμα και ένα μεγάλων διαστάσεων ψηφιακὀ έργο (50 χ 650 εκ) επάνω στο Β᾽ Σχεδίασμα.
Το εικαστικό αυτό υλικό συμπληρώνει μια παλιότερη χρονικά ενότητα του ζωγράφου από 16 μνημειακά έργα μικτής τεχνικής. Πρόκειται για πορτρέτα γνωστών ηρώων, όπως ο Καραϊσκάκης, η Μπουμπουλίνα και ο Νικηταράς καθώς και απεικονίσεις γεγονότων που αποδίδονται με το προσωπικό ύφος του δημιουργού. Φιλοτεχνημένα μέσα από έναν πλούτο διαφορετικών υλικών - από κάρβουνο, αυγοτέμπερα, παστέλ κι ακρυλικά -, τα έργα αυτά επαναφέρουν στο παρόν τον απόηχο του 1821.
Στην διάκρεια της εκθέσεως θα παρουσιαστεί επίσης ένα βίντεο στο οποίο μαθητες του Α Γυμνασίου προσεγγίζουν δραματουργικά το εικαστικό υλικό του Συλλεκτικού βιβλίου τέχνης στο Α Σχεδίασμα.
Η έκθεση, η οποία επισήμως θα εγκαινιαστεί στις 30 Νοεμβρίου, θα διαρκέσει από τις 22 Νοεμβίου μέχρι και τις 15 Δεκεμβρίου 2021.
Ο ιστορικός τέχνης και επιμελητής εκθέσεων Γιώργης Μυλωνάς γράφει σχετικά με την εικαστική προσέγγιση των Ελεύθερων Πολιορκημένων απο τον Γιώργο Κόρδη:
“ Ο Σολωμός γράφει σε γλώσσα λαϊκή που αρδεύει από το δημοτικό τραγούδι, προκειμένου να είναι άμεση, κατανοητή στο λαό. Ο Κόρδης ζωγραφίζει σε μία γλώσσα εικαστική, βγαλμένη από την ελληνική παράδοση και μπολιασμένη στις εκκλησίες. Και οι δύο συναντιούνται στο λαϊκό αίσθημα που τους κινητοποιεί και τους θρέφει. Το πινέλο, το κοπίδι και το ψηφιακό πενάκι του Κόρδη ζωγράφισαν, χάραξαν και σχεδίασαν του Ελεύθερους Πολιορκημένους τόσο μέσα από έντονα φωτεινά χρώματα όσο και μέσα από την αυστηρότητα που δίνει στην εικόνα το μαυρόασπρο τύπωμα της λιθογραφίας.
Όλα τα έργα του Κόρδη είναι κατάστικτα από τον ποιητικό λόγο. Δεν εικονογραφείται ο ποιητικός λόγος, αλλά μεταγράφεται σε ζωγραφικό. Και ο καταξιωμένος ζωγράφος, καθώς φανερώνει η πορεία του έργου του, συζεί και συνδιαλέγεται με την ποίηση. Με γλώσσα αλλού ρεαλιστική, αλλού εξπρεσιονιστική, αλλού αφαιρετική, ο καλλιτέχνης «οικειοποιείται» τα σολωμικά σπαράγματα και τις ηρωικές μορφές της ιστορίας, σε μία τολμηρή προσπάθεια να δημιουργηθούν εκ νέου, ιστορικοί, κοινωνικοί, αισθητικοί δεσμοί. Η ενότητα των έργων της έκθεσης δεν περιορίζεται σε μια επέτειο. Η ζωγραφική του Κόρδη προσπαθεί μέσα από πολλαπλές τεχνικές να ανασκάψει την ποιητική και ιστορική ύλη και να φέρει στο φως ό,τι μας αφορά διαχρονικά. Όχι απλώς τον ύμνο, αλλά τον αγώνα για την ελευθερία. “
Η ἐκθεση θα είναι προσβάσιμη στο ευρύ κοινό Παρασκευές 15.30-17.30 και Σάββατα 11-15.00.