Τα Αρσάκεια Σχολεία συμμετέχοντας στον εορτασμό για τα 200 χρόνια από τον απελευθερωτικό αγώνα του 1821 θα παρουσιάσουν στους χώρους των Αρσακείων-Τοσιτσείων Σχολείων της Εκάλης δυο ολοκληρωμένες σειρές έργων του ζωγράφου Γιώργου Κόρδη εμπνευσμένες από τα σχετικά γεγονότα και την λογοτεχνία τους.
Θα εκτεθεί πρωτίστως ένα σύνθετο εικαστικό υλικό, που δημιουργήθηκε μετά την πρόσκληση των Αρσακείων Σχολείων και παρουσιάζεται για πρώτη φορά, εμπνευσμένο από τα τρία Σχεδιάσματα του Διονυσίου Σολωμού στους Ελεύθερους Πολιορκημένους. Πρόκειται για δύο συλλεκτικά χειροποίητα Βιβλία τέχνης επάνω στο Α΄ και Γ΄ Σχεδιάσμα και ένα μεγάλων διαστάσεων ψηφιακό έργο (50εκ.x650 εκ) επάνω στο Β΄ Σχεδίασμα.
Το εικαστικό αυτό υλικό συμπληρώνει μια παλιότερη χρονικά ενότητα του ζωγράφου από 16 μνημειακά έργα μικτής τεχνικής. Πρόκειται για πορτρέτα γνωστών ηρώων, όπως ο Καραϊσκάκης, η Μπουμπουλίνα και ο Νικηταράς, καθώς και απεικονίσεις γεγονότων που αποδίδονται με το προσωπικό ύφος του δημιουργού. Φιλοτεχνημένα μέσα από έναν πλούτο διαφορετικών υλικών – από κάρβουνο, αυγοτέμπερα, παστέλ κι ακρυλικά -, τα έργα αυτά επαναφέρουν στο παρόν τον απόηχο του 1821.
Στην διάρκεια της έκθεσης θα παρουσιαστεί επίσης ένα βίντεο στο οποίο μαθητές του Α΄ Αρσακείου-Τοσιτσείου Γυμνασίου Εκάλης προσεγγίζουν δραματουργικά το εικαστικό υλικό του Συλλεκτικού βιβλίου τέχνης στο Α Σχεδίασμα.
Η έκθεση, η οποία επισήμως εγκαινιάστηκε στις 30 Νοεμβρίου, θα διαρκέσει μέχρι και τις 15 Δεκεμβρίου 2021.
Για τον Γιώργο Κόρδη
Ο Γιώργος Κόρδης, κληρονόμος της Βυζαντινής τέχνης και αισθητικής, θεωρείται ένας από τους σπουδαιότερους και πιο αυθεντικούς εκπροσώπους της σύγχρονης ζωγραφικής στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Σπούδασε Θεολογία στο ΕΚΠΑ και αγιογραφία με τον πατέρα Συμεών Συμεού. Παρακολούθησε μαθήματα μεσαιωνικών τεχνικών (ψηφιδωτό, νωπογραφία, τεχνικές χρυσωμάτων, αυγοτέμπερα) στη Σχολή Καλών Τεχνών του Μουσείου της Βοστώνης. Είναι κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος στη Θεολογία (Thm, Holy Cross School of Theology, Boston) και Διδακτορικού Διπλώματος (PhD, ΕΚΠΑ). Έχει μελετήσει τη θεωρία και την αισθητική της Βυζαντινής ζωγραφικής και έγραψε πολλές μονογραφίες και σχετικά άρθρα. Δίδαξε στο ΕΚΠΑ ως Επίκουρος Καθηγητής (2003-2013) και ως Επισκέπτης Καθηγητής σε πολλά Πανεπιστήμια του εξωτερικού, μεταξύ των οποίων το Yale University και το Notre Dame University.
Στη ζωγραφική διαμόρφωσε προσωπικό ύφος με πολλές επιδράσεις και δάνεια από τον μοντερνισμό, τον υπερρεαλισμό και τη λαϊκή τέχνη, ενώ το εικονογραφικό του έργο συνδυάζει το ερευνητικό στοιχείο με την πρωτοτυπία. Έργα του Γιώργου Κόρδη κοσμούν μεγάλους ναούς, σπουδαία μουσεία, καθώς και πολλές ιδιωτικές συλλογές εντός και εκτός Ελλάδας. Παράλληλα, έχει εικονογραφήσει πολλά βιβλία και επιχείρησε εικαστικούς διαλόγους με σημαντικούς Έλληνες λογοτέχνες (Παπαδιαμάντης, Ελύτης, Καρυωτάκης, Κόντογλου, Σεφέρης, Σολωμός κ.ά.).
Πρόσφατα ο ζωγράφος δημιούργησε ένα μνημειώδες έργο με πρόταση του Κοσμήτορα της Φιλοσοφικής Σχολής του ΕΚΠΑ κ. Αχιλλέα Χαλδαιάκη στον χώρο της Σχολής. Πρόκειται για μια μοναδική παγκοσμίως τοιχογραφία που καλύπτει επιφάνεια περίπου 180 τετραγωνικών μέτρων (1,90 x 90 μέτρα) στον 3ο όροφο τη Σχολής και αφηγείται την Οδύσσεια. Τη φιλολογική επιμέλεια του έργου είχε η καθηγήτρια Φιλόλογος του Α΄ Αρσακείου-Τοσιτσείου Γυμνασίου Εκάλης, κ. Ειρήνη Φαραντούρη.
Δείτε το εδώ
Ο ιστορικός τέχνης και επιμελητής εκθέσεων Γιώργης Μυλωνάς γράφει σχετικά με την εικαστική προσέγγιση των Ελεύθερων Πολιορκημένων απο τον Γιώργο Κόρδη:
«Ο Σολωμός γράφει σε γλώσσα λαϊκή που αρδεύει από το δημοτικό τραγούδι, προκειμένου να είναι άμεση, κατανοητή στο λαό. Ο Κόρδης ζωγραφίζει σε μία γλώσσα εικαστική, βγαλμένη από την ελληνική παράδοση και μπολιασμένη στις εκκλησίες. Και οι δύο συναντιούνται στο λαϊκό αίσθημα που τους κινητοποιεί και τους θρέφει. Το πινέλο, το κοπίδι και το ψηφιακό πενάκι του Κόρδη ζωγράφισαν, χάραξαν και σχεδίασαν του Ελεύθερους Πολιορκημένους τόσο μέσα από έντονα φωτεινά χρώματα όσο και μέσα από την αυστηρότητα που δίνει στην εικόνα το μαυρόασπρο τύπωμα της λιθογραφίας.
Όλα τα έργα του Κόρδη είναι κατάστικτα από τον ποιητικό λόγο. Δεν εικονογραφείται ο ποιητικός λόγος, αλλά μεταγράφεται σε ζωγραφικό. Και ο καταξιωμένος ζωγράφος, καθώς φανερώνει η πορεία του έργου του, συζεί και συνδιαλέγεται με την ποίηση. Με γλώσσα αλλού ρεαλιστική, αλλού εξπρεσιονιστική, αλλού αφαιρετική, ο καλλιτέχνης «οικειοποιείται» τα σολωμικά σπαράγματα και τις ηρωικές μορφές της ιστορίας, σε μία τολμηρή προσπάθεια να δημιουργηθούν εκ νέου, ιστορικοί, κοινωνικοί, αισθητικοί δεσμοί. Η ενότητα των έργων της έκθεσης δεν περιορίζεται σε μια επέτειο. Η ζωγραφική του Κόρδη προσπαθεί μέσα από πολλαπλές τεχνικές να ανασκάψει την ποιητική και ιστορική ύλη και να φέρει στο φως ό,τι μας αφορά διαχρονικά. Όχι απλώς τον ύμνο, αλλά τον αγώνα για την ελευθερία.»
Η έκθεση θα είναι προσβάσιμη στο ευρύ κοινό.
Δείτε την ιστοσελίδα της έκθεσης εδώ