Μενού
''Σαράντος Καργάκος, άνδρας μεγάλος με φρόνημα ταπεινό''

"Άνδρας μεγάλος, ο Σαράντος Καργάκος, με φρόνημα ταπεινό. Αγωνιστής του πνεύματος που έζησε στους κόλπους της αγίας μας Εκκλησίας, σύμφωνα με τη θεία διδασκαλία. Η αγάπη του προς την πατρίδα, η βαθύτατη γνώση του, η συγγραφή και η διδασκαλία του, δίκαια του δίνουν θέση τιμητική ανάμεσα στους διδασκάλους του Γένους. Ο λόγος του πατριωτικός, κρυστάλλινος, αδέσμευτος και αμερόληπτος. Τα κείμενά του και οι αρετές του, άγιο φυλαχτό στον κόρφο της Παιδείας, που γι αυτήν αγωνιούσε και αγωνιζόταν μέχρι το τέλος.

''Προσφέροντας  πνευματική δεξιότητα και νουθεσίες, κάνουμε καλύτερους πολίτες'', μας δίδασκε.

Κάθε του έργο είναι απάντηση φωτεινή, σε κάθε κακόβουλη θεώρηση της Ιστορίας του Έθνους μας. Αγωνιούσε για τα νέα παιδιά και τα προέτρεπε να αγαπήσουν τη γενναιότητα των προγόνων μας. Για τούτο τα προέτρεπε να ατενίζουν στο Πάνθεον των ηρώων με περηφάνεια, άλλοτε τον Πλαιολόγο που πάλεψε σαν το λιοντάρι κι έφερε την ψυχή των Θερμοπυλών στα Τείχη της Βασιλεύουσας,  δίνοντας στον αγώνα του τη λάμψη της ομοψυχίας. Κι άλλοτε, τα προέτρεπε να ατενίζουν τον Ρήγα, τον Κολοκοτρώνη, τον Παύλο Μελά,τους Κύπριους αγωνιστές και όλους εκείνους που μας δίδαξαν όχι πώς να ζούμε, μα πώς να πεθαίνουμε, όταν το χρέος για την πατρίδα το απαιτεί. Με πίστη διατύπωνε πως θε νάρθει εκείνη η μέρα  που πίσω θα έχουμε αφήσει τη σημερινή μιζέρια και χαμευνία και μια νέα Ελλάδα θα έχουμε φτιάξει για την οποία θα είμαστε πολύ υπερήφανοι κι εμείς και οι πρόγονοί μας. Με αυτόν τον ευσεβή πόθο συμπορεύεται και η αποψινή εκδήλωση.Λόγια δικά του θα είναι και ο επίλογος της ομιλίας μου για το Σράντο Καργάκο. Λογια που στην καρδιά του Έλληνα μιλούν και τα μάτια του τα κάνουν να δακρύζουν:

''Η Ελλάδα είναι γεμάτη από βουνά. Και τούτα τα βουνά δείχνουν το μέγεθος του αναστήματός μας. Το βλέμμα του Έλληνα δεν πρέπει να πέφτει πιο χαμηλά από τις κορφές του γιατί ...σε τούτα τα Άγια Χώματα δεν χαμηλώνει ο Όλυμπος, σε τούτα Άγια Χώματα δεν χαμηλώνει της μάνας πατρίδας η περηφάνεια''.

                                                                   Τίνα Βλασταράκου -Μεταξά

                                                              Ομιλία για τον Σαράντο Καργάκο

                                                           Πολεμικό Μουσείο, 19 Μαρτίου 2019

  Στο φιλόξενο αμφιθέατρο του Πολεμικού Μουσείου γονείς και εκπαιδευτικοί, καλλιτέχνες, ιστορικοί και παιδιά τίμησαν τη μνήμη των αγωνιστών της ελευθερίας την Τετάρτη 20 Μαρτίου 2019. Την εκδήλωση οργάνωσαν οι εκδόσεις ΑΘΩΣ και το Πολεμικό Μουσείο υπό την αιγίδα του Ιδρύματος Νεότητας και Οικογενείας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών. Τιμήθηκε επίσης η μνήμη του μακαριστού, ιστορικού και διδασκάλου Σαράντου Καργάκου, τον οποίο η εκπαιδευτικός και συγγραφέας Τίνα Βλασταράκου-Μεταξά τίμησε με ομιλία της, αφού μαζί του τη συνδέουν συγγενικοί και πνευματικοι δεσμοί. 

 Την ελπίδα για το μέλλον ενσάρκωσε η εξαίρετη παρουσία των παιδιών του Ομίλου Χορωδίας του Πειραματικού Δημοτικού Σχολείου του Πανεπιστημίου Αθηνών (Μαράσλειο) υπό τη διεύθυνση της κ. Ελένης Αναστασιάδου.   

                                     Το πρόγραμμα έκλεισε το χορευτικό τμήμα του Χριστιανικού Ιδρύματος Νεότητας «Ο Παντοκράτωρ» υπό την διεύθυνση των διδασκαλισών Χρύσας και Μαρίας Λαγκουβάρδου.