Μενού
«Άγιος Φιλούμενος. Μάρτυρας του 20ου αιώνα

Ιεροσόλυμα. Απόγευμα της 29ης Νοεμβρίου του 1979.

Φανατικοί Εβραίοι μπαίνουν στο Φρέαρ του Ιακώβ κι ενώ ο ιερομόναχος. π. Φιλούμενος τελεί τον Εσπερινό, του επιτίθενται με τσεκούρι, τον κακοποιούν και τέλος τον σκοτώνουν . Το μαρτύριό του φρικτό. Οι δήμιοί του τον χτύπησαν αλύπητα στο πρόσωπο και του έκοψαν τα δάχτυλα του δεξιού του χεριού. Στη συνέχεια βεβήλωσαν την Εκκλησία και τον Τίμιο Σταυρό κι έριξαν μια χειροβομβίδα καταστρέφοντας τον χώρο.

Είναι συγκλονιστική η μαρτυρία του π. Σωφρονίου που παρέλαβε το τίμιο λείψανο του μάρτυρα για να το ντύσει και να το ετοιμάσει για την ταφή, που λέει,

«ότι παρέμεινε 5 μέρες μετά το μαρτύριό του ζεστό και εύκαμπτο και βοήθησε τον Γέροντα Σωφρόνιο να τον ντύσει». Συγκλονιστική είναι επίσης η μαρτυρία του κατά σάρκα αδελφού του, π. Ελπιδίου, που αν και μίλια μακρυά, άκουσε τη φωνή του π. Φιλουμένου να του λέγει:

«Αδελφέ μου με σκοτώνουν προς δόξαν Θεού. Σε παρακαλώ μην αγανακτήσεις».

Η Εκκλησία μας, τον τιμά ως άγιο στις 29 Νοεμβρίου και το ευωδιάζον και θαυματουργό σκήνωμά του βρίσκεται εντός του νέου τρισυπόστατου μεγαλοπρεπούς ιερού ναού που χτίστηκε στο Φρέαρ του Ιακώβ, επ’ ονόματι της Αγίας Φωτεινής της Σαμαρείτιδος, του Αγίου Φιλουμένου και του αγίου Ιουστίνου.

Κτίτωρ του νέου αυτού ναού είναι ο Αρχιμανδρίτης π. Ιουστίνος, στον οποίο ο Άγιος Φιλούμενος εμφανίζεται συχνά και τον προστατεύει από τις επιθέσεις των φανατικών Εβραίων που συνεχίζονται εναντίον του π. Ιουστίνου και του Ιερού Προσκυνήματος.

Χιλιάδες ορθόδοξοι καταφθάνουν για να προσκυνήσουν το ιερό λείψανό του στο Φρέαρ του Ιακώβ, στη Σαμάρεια.

Καλή αυριανή!

Ο Άγιος να πρεσβεύει και να σκεπάζει τις μέρες μας.