Μενού
ΝΙΨΟΝ ΑΝΟΜΗΜΑΤΑ ΜΗ ΜΟΝΑΝ ΟΨΙΝ

''Η αρχαία καρκινική επιγραφή που προτρέπει στη νίψη όχι μόνο της όψης αλλά και των ανομημάτων. Η νίψη και η μετάνοια είναι αυτές που θα φέρουν το κάλλος της ψυχής''.

''Τι σημαίνει κάλλος ψυχής;''

''Κάλλος ψυχής, γράφει ο ιερός Χρυσόστομος, είναι η σωφροσύνη, η επιείκεια, η ελεημοσύνη, η αγάπη, η φιλαδελφία,η  φιλοστοργία,η υπακοή Θεού, του νόμου η εκπλήρωση, η  δικαιοσύνη, η συντριβή διανοίας. Κι όλα αυτά δεν είναι γνωρίσματα φύσεως αλλά προαιρέσεως. Αν τα ποθήσει η ψυχή, θα σκύψει, θα ταπεινωθεί, θα νιφτεί, θα καθαρισθεί, δεν θα δικαιολογήσει, θα μετανοήσει. Όταν θε να γίνει αυτό, τότε τούτα τα χαρίσματα που πόθησε, ως δωρεά πνεύματος Αγίου θα της προσφερθούν και θα την καλλωπίσουν. Αρκεί να το θέλει. Κι η θέληση έγκειται πάντα στο αυτεξούσιο. Στο μεγαλύτερο δώρο του Θεού στον άνθρωπο''.

Λόγοι πνευματικοί, για τις δύο φύσεις του ανθρώπου, την υλική και την πνευματική. Σκέψεις, προβληματισμοί, συζητήσεις μεταφυσικές, στην αυλή της Παναγιάς με τον πλάτανο, τις πολλές καμπάνες  και το τρεχούμενο νερό της πηγής. Και η καρκινική επιγραφή να υπενθυμίζει, καθώς σκύβει κανείς να πλυθεί, να πιει, να δροσιστεί... πως και από το σώμα πιο πολύ, η ψυχή είναι αναγκεμένη από τη νίψη τη λυτρωτική.

 

''...εἴ τις οὐ θέλει ἐργάζεσθαι, μηδὲ ἐσθιέτω.Θεσ.Β’.3,10''

Για τη νίψη και την καθαρότητα του σώματος, σαπούνια  φτιαγμένα στα εργαστήρια της Μ. Αιμυαλών,

κατά τη διάρκεια των διακονημάτων της αδελφότητας,

με αγνό ελαιόλαδο, βάλσαμο, λάδι αμυγδάλου και καστορέλαιο. 

"Καλλιτεχνίες. Σαπουνάκια χρυσάνθεμα, με άρωμα λεμόνι, λεβάντα και μέντα,

φτιαγμένα με σεβασμό στη φύση 

και στον άνθρωπο''.

 

''Μέλι, ελαιόλαδο και βάλσαμο. Αγνά υλικά που σμίγουν την ώρα των διακονημάτων

με προσευχή αγαπητική, υπέρ του κόσμου όλου''.

 

''Στολίζουν, καθαρίζουν και προτρέπουν και στης ψυχής τη νίψη''.