Μενού
'"Τυρένια Μακαρονόπιτα για την Τυροφάγο"'

  Εβδομάδα της της Τυροφάγου. Η ομαλή μετάβαση από το κρέας στο λαδερό ή και στο άλαδο της Μεγάλης Σαρακοστής. Τα τυριά, οι τυρόπιτες και τα μακαρόνια κάθε λογής έχουν την τιμητική τους. Τα φτιάχνουμε και τα τρώμε σε όλες τους τις εκφάνσεις. Τα αγαπούν οι μικροί, οι μεγάλοι, οι γιαγιάδες, οι παππούδες, οι πονεμένοι, οι καταπονημένοι, οι πένητες και οι νοσούντες στην ψυχή και στο σώμα, αφού καταπραΰνουν, παρηγορούν, χορταίνουν, δυναμώνουν και γλυκαίνουν τρυφερά. Είναι η χαρά του μάγειρα αλλά και της μαγείρισσας, αφού δέχονται εύκολα τους  αυτοσχεδιασμούς, γιατί έχουν εκείνον τον αέρα του…

«όλα μου πάνε κι όλα τα φορώ γιατί όλα μου ταιριάζουν κι όλα τα υποστηρίζω».

Τυριά και λαχανικά που δεν τα βάζει ο νους, χιλίων ειδών θαλασσινά και άλλα τόσα, κρεατικά, μπαχάρια πικάντικα, απαλά και πολύ πολύ καυτερά.

 Τετάρτη σήμερα και η εβδμάδα της Τυροφάγου μέσιασε.  Το αποψινό φαγάκι, μια μακαρονόπιτα πολύ πολύ ελαφριά και ακόμα περισσότερο διαιτητική. Λαζάνια misko, ζυμωμένα μόνο με σιμιγδάλι, μαγειρεμένα αλ τέντε και ανακατεμένα με μπόλικη παρμεζάνα και φέτα πικάντικη. Όλα τα υλικά δένουν μεταξύ τους με κρέμα από γάλα καρύδας και ψήνονται σε δυνατό φούρνο για μισή ώρα. Ο έχων τα σκήπτρα της γευσιγνωσίας, που επέμενε πως δεν του αρέσει ό,τι έχει σχέση με κρέμες και τυριά, υποστηρίζοντας ότι βαραίνουν πολύ το στομάχι, όταν πείστηκε να δοκιμάσει, μετά από αρκετή ώρα αποφάνθηκε:

Πολύ καλό! Χόρτασα διακριτικά και με πληρότητα γεύσης.

 

 Συνταγή

1 πακέτο λαζάνια misko, ζυμωμένα μόνο με σιμιγδάλι.

3 φλιτζάνια τρμμένη παρμεζάνα 

2 φλιτζάνια τριμμένη φέτα

1 μεγάλη κουτ. σ. βούτυρο

1 κουτί κρέμα από γάλα καρύδας

Βράζουμε τα λαζάνια για 3-4 λεπτά

Τα στραγγίζουμε και αφού κρυώσουν λίγο τα ανακατεύουμε με τα τυριά και την κρέμα γάλακτος καρύδας.

Στρώνουμε λαδόκολα σε μια φόρμα κέικ, τη βουτυρώνουμε καλά και όσο βούτυρο περισσέψει το ρίχνουμε στο μίγμα με τα λαζάνια.

Γεμίζουμε τη φόρμα με το μίγμα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 200 βαθμούς και στον αέρα για μισή ώρα περίπου.