Μενού
'''Ολετ, το φιλότιμο πουλάκι''. Ο ''Αγιος Παϊσιος, μιλά για την αγάπη προς τα ζώα.

  Στο τελευταίο σας γράμμα μου είχατε στείλει μια εικόνα με τον Αδάμ και τα ζώα στον Παράδεισο. Σκέφτηκα λοιπόν κι εγώ να σας στείλω με τη σειρά μου ζωγραφισμένο ένα πουλί, τον πιο στενό μου φίλο, γιατί αν σας έστελνα ζωγραφισμένο ένα φίδι, νομίζω, θα σας έπιανε φόβος. Τον έχω ονομάσει 'Ολετ, που σημαίνει στα αραβικά «παιδί». Μένει στο ραχώνι (λόφος, βουναλάκι), πεντακόσια μέτρα μακριά από το Καλύβι μου. Κάθε μεσημέρι τού πηγαίνω καλούδια και φιλεύματα. Μόλις του δίνω κάτι να φάη, παίρνει λίγο και φεύγει. Εγώ το φωνάζω να έρθει, αλλά αυτό φεύγει και σε λίγο έρχεται κρυφά από πίσω και κρύβεται κάτω από τη ζακέτα μου. 'Οταν πάω να φύγω με ξεπροβοδίζει σε απόσταση εκατό περίπου μέτρων κι εγώ, για να μη συνεχίση να έρχεται από πίσω μου και κουρασθή, τού αφήνω κανένα ψίχουλο, για να απασχοληθή, και φεύγω γρήγορα, για να με χάση.
Τώρα τελευταία άφησε την άσκηση και ζητάει καλοπέραση!... Ούτε σπασμένο ρύζι τρώει ούτε βρεγμένο παξιμάδι, αλλά μόνο σκουληκάκια, που θέλει να τα βάζω στο ...πιάτο... -στην χούφτα μου- και να ανεβαίνη εκεί να τρώη. Πρόοδος !!
Είναι μέρες που πανηγυρίζω με τον 'Ολετ και την συντροφιά του. Μπορεί να πη κανείς:

«Γιατί κάνεις εξαιρέσεις στον 'Ολετ; Γιατί δεν κάνεις το ίδιο και με τα άλλα πουλιά;» Απαντώ: «Όταν φωνάζω τον 'Ολετ να έρθη, φέρνει μαζί του και άλλα πουλιά, φίλους του, τα οποία τρέχουν αμέσως στο φαϊ, ενώ ο 'Ολετ έρχεται από υπακοή και από αγάπη. Ακόμα και όταν είναι νηστικός, κάθεται αρκετή ώρα μαζί μου και ξεχνάει το φαγητό, εγώ του το θυμίζω. Και τώρα που καλωσύνεψε ο καιρός και βρίσκει ζουζούνια να φάη, όταν το φωνάζω πάλι έρχεται για την υπακοή, ενώ είναι χορτάτο και δεν το αναγκάζει η πείνα. Ε, πώς να μην το χαίρεσαι περισσότερο από τα άλλα πουλιά αυτό το φιλότιμο πουλάκι ;»
Πολλές φορές μου έρχεται από την πολλή μου αγάπη να το σφίξω μέσα στη χούφτα μου, αλλά φοβάμαι μήπως κάνω σαν την μαϊμού που από αγάπη σφίγγει τα παιδιά της και τελικά τα πνίγει. Γι αυτό σφίγγω την καρδιά μου, και το χαίρομαι από μακριά, για να μη το βλάψω.
Μια μέρα άργησα να πάω στο ραχώνι και ο 'Ολετ επειδή φυσούσε πολύ, είχε λουφάξει από νωρίς. 'Αφησα το φαγητό του και έφυγα, χωρίς να τον δω. Την άλλη μέρα ξεκίνησα να πάω πολύ νωρίς , γιατί ανησύχησα μήπως τον έφαγε κανένα γεράκι. Αυτό όταν είδε το φαγητό που του άφησα αποβραδίς, «το πείραξε ο λογισμός» και κατέβηκε στα μισά τού δρόμου και με περίμενε. 'Οταν με είδε έκανε σαν τρελό από την χαρά του. Του έδινα να φάη , αλλά αυτό περισσότερο ήθελε συντροφιά παρά φαγητό. Το θαυμάζω για την άσκηση του και για τη αγάπη που έχει, καθώς και για την ευγνωμοσύνη του. Εύχεσθε να μιμηθώ τις αρετές του.

Πιστεύω να μην έχετε παράπονο, σας τα είπα όλα, χωρίς να πάρω την συγκατάθεση τού 'Ολετ. Ελπίζω να μη τον στενοχωρήσω, μια που δεν θα γίνουν γνωστά έξω... 'Εχετε τους χαιρετισμούς τους δικούς του και τούς δικούς μου τούς πολλούς.
Στο καλύβι μου όχι μόνον τα πετούμενα πουλάκια αλλά όλα τα ζώα που έρχονται εκεί, τσακάλια, λαγοί, νυφίτσες, χελώνες, σαύρες, φίδια- χορταίνουν από την υπερχείλιση της αγάπης μου και χορταίνω κι εγώ, όταν χορταίνουν αυτά, και όλοι μαζί, «τα θηρία, και πάντα τα κτήνη, ερπετά και πετεινά πτερωτά», «αινούμεν, ευλογούμεν και προσκυνούμεν τον Κύριον».

(Λόγοι γέροντος Παϊσίου τού αγιορείτου , τόμος Ε΄. Ο γέροντας απαντά σε επιστολή των μοναζουσών του ησχαστηρίου της Σουρωτής που εστάλη την άνοιξη του 1975. Τότε ζούσε στην καλύβα του Τιμίου Σταυρού)

Πηγή: http://agioritikesmnimes.blogspot.com/

Η Δανάη, ένα όμορφο λυκόσκυλο, πάντα χαίρεται την αγάπη και απολαμβάνει τη φροντίδα, στη φωτόλουστη αυλή, της μοναχικής πολιτείας. Υπακοή, υπομονή, ακτημοσύνη, ακακία, απάθεια,καλοσύνη κι ένας σταυρός που σχηματίζεται στο μέτωπό της με φυσικό τρόπο, από το ίδιο της το τρίχωμα.

Αυτά είναι κάποια από τα χαρακτηριστικά της, που πολύ θυμίζουν τους λόγους

του Αγίου Παϊσίου.

«Τα ζώα τα έκανε ο Θεός για να εξυπηρετείται ο άνθρωπος αλλά και για να παραδειγματίζεται. Γιατί ο άνθρωπος, αν είναι άνθρωπος από όλα ωφελείται».

Και άλλοτε πάλι ο Άγιος λέει:

«Τον ψαλμό 147, ο Άγιος Αρσένιος ο Καππαδόκης,( εδώ μιλάει για τον νονό του), τον διάβαζε για να ημερέψουν τα άγρια ζώα και να μην κάνουν κακό στους ανθρώπους. Εγώ τον διαβάζω και λέω και σε σας να κάνετε το ίδιο, για να ημερέψουν οι άνθρωποι και να μην κάνουνε κακό στους συνανθρώπους του και στα ζώα».

(Από το βιβλίο, 'Αγιος Παΐσιος ο Αγιορείτης, Λόγοι Ε’, Πάθη και αρετές).