Μενού
«Κατάθεση της Τιμίας Ζώνης, της Υπεραγίας Θεοτόκου». Στην Παναγία των Βλαχερνών, το περικαλλές ξωκλήσι του γέροντα Ανανία.

31η του μηνός Αυγούστου, του έτους 2022. Τελευταία ημέρα του εκκλησιαστικού έτους

Η εκκλησία μας τιμά, την «Κατάθεση της Τιμίας Ζώνης, της Υπεραγίας Θεοτόκου»

 

«Κι έτσι παρήλθε και ο Αύγουστος, ο μήνας της Παναγιάς μας, που έχει ως επίκεντρο την Αγίαν της Κοίμηση κι ως επιστέγασμα, σήμερα την 31η και τελευταία ημέρα του,

την Κατάθεση της Τιμίας της Ζώνης.

Η Παναγία μας, «η Πύλη η κατά ανατολάς, η κεκλεισμένη», σύμφωνα με τον προφήτη Ιεζεκιήλ, η ελπίδα, η σκέπη και η προστασία, το λιμάνι και η καταφυγή των πενομένων και όλων των πονεμένων ψυχών, η Αθωνίτισσα, η Μυρτιδιώτισσα, η Χιώτισσα, η Προυσσιώτισσα, η Κυρία των Αγγέλων, η μάνα όλων μας, η Ελληνίδα Παναγιά. Η Παναγιά που ευλογεί την αρχή του κύκλου της Εκκλησίας με τη Γέννησή της, στις 8 του Σεπτέμβρη, μα και ολόκληρο τον χρόνο, έρχεται και σήμερα επίσημα και βασιλικά να κλείσει και τον δωδέκατο και τελευταίο μήνα του εκκλησιαστικού έτους, τον Αύγουστο που  στόλισε η Παναγιά μας με αρχοντιά την κάθε του ημέρα, από την πρώτη, μέχρι και τη σημερινή, που είναι η τελευταία.  

"Με Παναγιά ανοίγει ο κύκλος και με Παναγιά θα κλείσει", λέει ο ευσεβής λαός μας, που ζητά να την έχει δίπλα του σε κάθε του βήμα.

  Μυστική ανάβαση το προσκύνημά μας, στο περικαλλές ξωκλήσι της «Παναγίας των Βλαχερνών», που πανηγυρίζει την ημέρα αυτή.  

Ως πετράδι πολύτιμο καρφωμένο στον μικρό λοφίσκο επάνω από τον κάμπο της Καρκαλούς, φαντάζει ετούτος ο μικρός ναΐσκος, που είχε την έμπνευση από τον Θεό και την μυστική οδηγία από την Παναγία, να εγείρει ο πολυσέβαστος και αείμνηστος π. Ανανίας Κουστένης, στον τόπο όπου οι ταπεινοί γονείς του, ποιμένες γαρ, ποίμαιναν τα προβατά τους.

Πώς φαίνεται στο ταπεινό το νου μου, ότι ήταν μία προτύπωση όλο αυτό, αυτού που θα ακολουθούσε; Οι ταπεινοί και θεοσεβείς βοσκοί και ποιμένες που ποίμαιναν με απλότητα τα προβατάκια τους, γέννησαν τον ποιμένα των ανθρώπων, τον αγιασμένο και φωτισμένο γέροντα Ανανία, που ποίμανε με τον λόγο του τον πνευματικό, χιλιάδες ψυχές, χρόνια και χρόνια και τις οδήγησε στο κοπάδι του Μεγάλου Ποιμένα Χριστού. Κι άφησε πίσω του θησαυρό, αφιερωμένο στην Παναγιά των Βλαχερνών, ο γέροντας ο Ανανίας, για να μαζεύεται πάλι εδώ το ποίμνιο και σε τούτο τον τόπο να προσκυνά τη Χάρη Της και να νιώθει την σκέπη Της και την προστασία Της.

Γιατί η Παναγιά μας αγιάζει όλον αυτόν τον τόπο, όλον τον καιρό. και  ο γέροντας ο Ανανίας, που ζήτησε εκεί δίπλα της να ταφεί και να αναπαυθεί, ευλογεί και δέεται και πρεσβεύει και μεταφέρει τα αιτήματά μας, ως καλός ποιμένας.

 Ο καλός άνθρωπος του Θεού, ο κύριος Αποστόλης Κουστένης, πρώτος εξάδερφος του Γέροντα Ανανία και σεβαστός Προσμονάριος διακονεί  με αγάπη την ευπρέπεια του μικρού ναού και μας υποδέχεται καλοσυνάτα, όλους εμάς που αποζητούμε την ευλογία της Παναγίας και του Γέροντα.  Τα πάντα με την τάξη τους και τη σειρά τους και τα προσκυνητάρια στολισμένα με ευώδη άνθη από τους κήπους τους Αρκαδικούς και με αστραφτερά ολόλευκα κεντητά, έτσι όπως αρμόζει στη δόξα της Βασίλισσας των ουρανών. Και μετά τη θεία λειτουργία ο κύριος Αποστόλης ο Προσμονάριος, με ευσεβείς γυναίκες που αγαπούν την Παναγιά μας, διακονούν το πλήθος των προσκυνητών, παραθέτοντας τράπεζα με καφέ και κεράσματα και εδέσματα τοπικά. 'Ολα νοικοκυρεμένα και ευλογημένα. 

 Κι είναι ετούτα που μυρώνουν τον αγέρα που αναπνέουμε αυτό το ευλογημένο πρωινό και σφραγίζουν τις ψυχές μας με μεταμέλεια και διάθεση εξομολογητική . Κι είναι όλα ετούτα που σε αναπαύουν και σε κάνουν να χαίρεσαι και σε καλούν να συλλογιστείς, ανάβοντας μικρά φωτάκια εγρήγορσης και μυστικής εμπειρίας.

Τεμάχιον της Τιμίας Ζώνης και  Τίμια Λείψανα του  Αγίου Ανανία και του Αγίου Ρωμανού του Μελωδού.

Ταπεινοί προσκυνητές της Τιμίας Ζώνης, αξιωθήκαμε και φέτος με ξεχωριστή χαρά και ιδιαίτερη συγκίνηση, να προσευχηθούμε στη Χάρη της, να ευλογηθούμε από τους ιερούς λειτουργούς του Υψίστου, που όλοι τους ντυμένοι με άμφια λευκά τέλεσαν την πανηγυρική θεία λειτουργία, και να ικετεύσουμε τη μάνα μας την Παναγιά, να συντροφεύει τις ζωές μας, στη χαρά και στη λύπη και να μας χαρίζει φως, ειρήνη, γαλήνη και πραότητα οδηγώντας τα βήματά μας στο φως το αιώνιο, στου Υιού Της και Θεού, το Άγιο και Άκτιστο Φως».

Καρκαλού Αρκαδίας

31 Αυγούστου 2022

 

Οι φωτογραφίες που ακολουθούν είναι από το εσωτερικό του ιερού ναού, που αγιογραφήθηκε λεπτομερώς από τον εξαιρετικό αγιογράφο και ανιψιό του Γέροντα Ανανία,

Δημητράκη Κουστένη. 'Ολες οι αγιογραφίες έγιναν υπό την καθοδήγηση του πατρός Ανανία.

Ας έχουμε την ευχή του.

 

Το κείμενο και οι φωτογραφίες είναι της Τίνας Βλασταράκου-Μεταξά.

 

 

 

 

 

 

Ποίημα στην Παναγία, Μοναχού Μωϋσέως Αγιορείτου
«Αύγουστος είναι»
«Είναι η Χάρη της Παναγίας μας». Μονή Αιμυαλών, 8 Σεπτεμβρίου 2022.
"" 'Ενα παιδί μετράει τ' άστρα"" , Μενέλαος Λουντέμης, απόσπασμα
4 Οκτωβρίου. Πανηγυρίζει ο Ιερός Ναός Αγίου Ιεροθέου, εφόρου και προστάτου της Κηπουπόλεως Περιστερίου
31η Αυγούστου. Η κατάθεση της Τιμίας Ζώνης, της Θεοτόκου και η πανηγυρική θεία λειτουργία στο Ναό των Βλαχερνών, του μακαριστού γέροντος π. Ανανία Κουστένη.
"Στα μονοπάτια της Μεγάλης Εβδομάδας"
Α’ Στάση Χαιρετισμών             
"H Αγία Ειρήνη η βασιλοπούλα και μεγαλομάρτυς"
Άγιος Αμβρόσιος Μεδιολάνων: Ο Ασυμβίβαστος Επίσκοπος 7 Δεκεμβρίου 2021
'Αγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος. Η ελευθερία είναι μια εικόνα του Θεού στον άνθρωπο.
Ο 'Αγιος Θεμιστοκλής, ο καλός ποιμένας