Μενού
4 Οκτωβρίου. Πανηγυρίζει ο Ιερός Ναός Αγίου Ιεροθέου, εφόρου και προστάτου της Κηπουπόλεως Περιστερίου

4 Οκτωβρίου και η Ορθόδοξη Εκκλησία, τιμά σήμερα τον ‘Αγιο Ιερόθεο.

Επιφανής Αθηναίος, πλατωνικός φιλόσοφος, με ευρεία μόρφωση, Αρεοπαγίτης, μυημένος στα Ελευσίνια μυστήρια μα και αγνωστικιστής.

Αυτός είναι ο Άγιος Ιερόθεος, που ζει τον 1ο μ.Χ,αι. και  που η αγαθή του συνείδησή του σαγηνεύεται από το κήρυγμα του Αποστόλου Παύλου. Γίνεται τότε μαθητής του, ασπάζεται την Ορθοδοξία και αντλεί από αυτήν, τα άρρητα και απόρρητα της  πίστεως. Για να γίνει κατόπιν  διδάσκαλος του σταυροαναστάσιμου μηνύματος του Ευαγγελίου και Πρώτος Επίσκοπος Αθηνών που θα καθοδηγήσει πνευματικά τον Άγιο Διονύσιο τον Αρεοπαγίτη, ο οποίος και τον διαδέχεται, αργότερα, στον επισκοπικό θρόνο, καθώς και τον Άγιο Αριστείδη τον φιλόσοφο και απολογητή.

        Τίμιο και ιερό λείψανο του Αγίου Ιεροθέου, τέθηκε σε προσκύνηση σε πλήθος που συρρέει στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό, αποζητώντας την σκέπη του Αγίου, την πρεσβεία και μεσιτεία του. 

 

Και είναι εκείνος, ο Άγιος Ιερόθεος, που αρπάζεται από νεφέλη φωτεινή και μεταφέρεται στα Ιεροσόλυμα μαζί με τον Άγιο Διονύσιο τον Αρεοπαγίτη και τον Άγιο Τιμόθεο για να προεξάρχει της Κοιμήσεως της Θεοτόκου.

Ο Βίκτωρ Ματθαίου, τολμά-έτσι λέει ο ίδιος- να γράψει στον Μέγα Συναξαριστή, πως τα εγκώμια που έψαλλε ο Άγιος Ιερόθεος, υπερέβησαν αυτά των Αποστόλων και ήσαν τόσο εξαίρετα, που «ακόμα και αυτοί οι Άγγελοι δεν θα ημπορούσαν καταλεπτώς, καθώς τα είπεν εκείνος», γι αυτό και οι υμνογράφοι τον αποκαλούν «θεόληπτο υμνολόγο».

 

4 Οκτωβρίου, σήμερα και μαζί με τον Άγιο Ιερόθεο, πανηγυρίζει και η Κηπούπολη του Περιστερίου, τιμώντας με λαμπρότητα τον 'Αγιό της και προστάτη της και έφορό της.

 

Στον περικαλλέστατο ναό, του Αγίου, προσήλθε πλήθος πιστών για να μετέχει στην Αρχιερατική θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Βρεσθένης, κ. Θεοκλήτου, να προσκυνήσει τον Άγιο και να ικετεύσει τις πρεσβείες του και τις μεσιτείες του.

 

 Ενώ την παραμονή, 3 Οκτωβρίου, τελέστηκε Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός, χοροστατούντων  πέντε Αρχιερέων:

Του Σεβασμιωτάτου και άγοντος τα ονομαστήριά του Μητροπολίτου Λήμνου, κ. Ιεροθέου.

Του Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικολάου, Νιγηρίας κ. Αλεξάνδρου, Φθιώτιδος κ. Συμεών και Περιστερίου, Πατρός ημών και Ποιμενάρχου κ. Γρηγορίου.

 

 Μνεία ιδιαίτερη, «ποιώμεν» προς τον π. Παΐσιο Παράσχη, τον σεβαστό προϊστάμενο του πανηγυρίζοντος Ιερού Ναού, καθώς και προς τους σεβαστούς, π. Κοσμά, π. Γεώργιο και π. Γρηγόριο, προς το εκκλησιαστικό Συμβούλιο και τους καλλίφωνους ιεροψάλτες, που με ένθερμο ζήλο και γνήσια αγάπη, υπηρετούν τον Άγιο και  τιμούν την ημέρα της μνήμης του, προσδίδοντας σε αυτήν σεβασμό, τάξη, ωραιότητα και ιερότητα και παλμό εσωτερικό και καταστώντας όλους εμάς, τους απλούς πιστούς, κοινωνούς μιας υποδειγματικής πανηγύρεως, αναβλύζουσας, γαλήνης, χαράς και Χάριτος του Αγίου Ιεροθέου!

 

Πανηγυρική, Αρχιερατική θεία Λειτουργία, χοραστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου  Βρεσθένης κ. Θεοκλήτου

"Κύριε, Κύριε ἐπίβλεψον ἐξ οὐρανοῦ καὶ ἴδε καὶ ἐπίσκεψαι τὴν ἄμπελον ταύτην καὶ κατάρτισαι αὐτήν, ἣν ἐφύτευσεν ἡ δεξιά σου", αναφωνεί και ικετεύει ο Αρχιερέας από την Ωραία Πύλη. Και τούτο ερμηνεύεται ως εξής:
Κύριε, Κύριε, στρέψον καί πάλιν πρός αὐτήν καί ρῖψε σπλαγχνικόν ἐξ οὐρανοῦ τό βλέμμα σου καί ἴδε τήν γενομένην ἐρήμωσιν καί καταστροφήν καί ἐπισκέφθητι ἐκ τοῦ πλησίον τήν ἄμπελον ταύτην, καί εἰς τήν προτέραν ἀρτιότητα καί ἀκμήν ἐπανόρθωσον αὐτήν, τήν ὀποίαν ἐφύτευσεν ἠ δεξιά Σου.

 

Η Χάρις του Αγίου, μεθ'ημών!

 

Τίνα Βλασταράκου-Μεταξά

4 Οκτωβρίου 2022

 

 

«Είναι η Χάρη της Παναγίας μας». Μονή Αιμυαλών, 8 Σεπτεμβρίου 2022.
«Κατάθεση της Τιμίας Ζώνης, της Υπεραγίας Θεοτόκου». Στην Παναγία των Βλαχερνών, το περικαλλές ξωκλήσι του γέροντα Ανανία.
"'Αγιε Δημήτριε πρόσδεξε τις δεήσεις των δούλων σου"
Κυριακή της Απόκρεω. Η μέλλουσα Κρίση.
«’Αγιε μου Σπυρίδωνα, κάνε μου καλά το αυτί, να σε φέρω ένα γλυκό».
"'Του Ακαθίστου ύμνου το βράδυ"'
«ΜΕΤΑΝΟΙΑ ΚΑΙ ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΗ» , ΜΟΝΑΧΟΥ ΜΩΥΣΕΩΣ ΑΓΙΟΡΕΙΤΟΥ
''Τα κάλαντα'' του ζωγράφου των Χριστουγέννων, Νικηφόρου Λύτρα (1872)
«Οι εχθροί της Άνοιξης»
31η Αυγούστου. Η κατάθεση της Τιμίας Ζώνης, της Θεοτόκου και η πανηγυρική θεία λειτουργία στο Ναό των Βλαχερνών, του μακαριστού γέροντος π. Ανανία Κουστένη.
«Η γιορτή της Αναλήψεως και η Γαλατοπέφτη»
""Ιούλιος. Η καρδιά του καλοκαιριού.""