Μενού
ΛΑΜΠΡΟΚΟΥΛΟΥΡΑ

 Κάποτε, που είχα τα παιδιά μικρά, φτιάχναμε μαζί τα λαμπροκούλουρα. ‘Εβλεπα τότε την ασύγκριτη χαρά τους και χαιρόμουν τόσο πολύ και γινόμουν κι εγώ για λίγο παιδί μαζί τους. Όταν ρίχναμε τα ταψιά στον φούρνο, στεκόντουσαν έξω από την πόρτα του και παρακολουθούσαν ανυπόμονα τα κουλούρια που είχανε πλάσει μόνα τους, να φουσκώνουν και να ψήνονται. Κι όσο να ψηθούν, οι ερωτήσεις τους για την Πασχαλιά που ερχόταν, δεν είχαν τελειωμό.

«…Και τα αβγά πότε θα τα βάψουμε; Και ο νονός πότε θα έρθει; Μαμά, στον επιτάφιο να κρατάω εγώ το εξαπτέρυγο; Κι εγώ θα είμαι μυροφόρα, μου είπε η γιαγιά. Εμένα μου αρέσει το αρνάκι και θα φάω πολύ! Κι εγώ θα σκάσω πολλά σκορδάκια! Μαμά, θα με αφήσεις φέτος να κάνω εγώ τον σταυρό στην πόρτα με τη δική μου λαμπάδα;»

Τόσες κι άλλες τόσες ερωτήσεις, που όλες μαζί έκαναν μια Πασχαλιά ολόκληρη. Κι είχε τούτη η Πασχαλιά, στο μυαλουδάκι τους το παιδικό, την αρχή της στα λαμπροκούλουρα.

Μα και τώρα πια, που στο σπίτι δεν υπάρχουνε μικρά παιδιά και τα μεγάλα έχουν σοβαρέψει, τα λαμπροκούλουρα συνεχίζουν να είναι η αρχή του πασχάλιου γεύματος, σημάδι πως η κυρα-Σαρακοστή τελειώνει. Κι όλοι εμείς, οι μεγάλοι πια, του σπιτιού αυτού, αλλά και του κάθε σπιτιού, στη θέα τους χαιρόμαστε. Επειδή η θέα αυτή, που όπως και νάχει είναι μια παρηγοριά στα άχαρα του κόσμου τούτου, ξυπνά μνήμες νοσταλγικές και κάνει το μέσα μας να υπόσχεται, άξια να συνεχίσει «Το Πάσχα των Ελλήνων». Γιατί εμείς οι ‘Ελληνες έχουμε μια σχέση ερωτική με την Πασχαλιά, με τον Χριστό και την Ανάστασή του, που πάντα θα την γιορτάζουμε με όλο της το μεγαλείο.

Φέτος στα λαμπροκούλουρα, είχα βοηθό πολύτιμο το Μαράκι.

Βρήκε τη συνταγή, ετοίμασε όλα τα υλικά, τα ζύμωσε κι εγώ ήμουν μόνο στο πλάσιμο και στο ψήσιμο. Μοσχοβόλησε το σπίτι, φρέσκο βούτυρο, μαχλέπι και μαστίχα.

Καλή Πασχαλιά σε όλα τα σπιτικά , με πολλή αγάπη!

                                                                                        ΤΒΜ

Συνταγή από τον Πάνο Παπαδάκη https://www.facebook.com/Livekichen/

600 γρ αλεύρι

3 αυγά

210 γρ αγελαδινό βούτυρο

2 κτγ μπέικεν πάουντερ

1 κτγ μαχλέπι

3 γρ μαστίχα

200 γρ ζάχαρη

1/2 κτγ αλάτι

2 κτσ ζάχαρη-

2 βανίλιεs

Για το άλειμμα 1 αυγό

 

Εκτέλεση Στο γουδί μας σπάμε την μαστιχα μαζί με λίγη ζάχαρη Έπειτα τα ρίχνουμε σε ένα μπωλ με την ζάχαρη και τα αυγά και τα χτυπάμε καλά μέχρι να αφρατέψουν. Στην συνέχεια σε ένα άλλο μπωλ ρίχνουμε το αλεύρι,το μαχλέπι,το μπέικεν,το αλάτι και τις βανίλιες. Συνεχίζουμε και μέσα στο μείγμα με τα αυγά ενώ χτυπάμε με το μίξερ ρίχνουμε το λιωμένο μας το βούτυρο. Ύστερα τοποθετούμε το ένα μείγμα μεσα στο άλλο και παράλληλα το κοσκινίζουμε Έπειτα ζυμώνουμε πολύ καλά ώσπου να γίνει το μείγμα μας μια αφράτη ζύμη. Τέλος πλάθουμε τα κουλουράκια μας ότι σχήμα θέλουμε και με την βοήθεια μιας ζυγαριάς τα μετράμε ένα ένα τα κουλουράκια μας για να έχουν τα ίδια γραμμάρια Αλείφουμε με 1 αυγό και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 15-20 λεπτά στους 180c.