Μενού
Τέμπη 2023. Κυπριανός Παπαϊωάννου . 'Ενας ακόμα δραπέτης, του μάταιου ετούτου κόσμου.

Κυπριανός Παπαϊωάννου

Ένα παιδί ακόμα ανάμεσα στα πολλά που έγινε κι αυτό δραπέτης του μάταιου ετούτου κόσμου, πριν φύγει, αφήνει τη δική του σφραγίδα και το προσωπικό του αποτύπωμα μέσα από τις παρακάτω αράδες:…

«Ο άνθρωπος πρέπει να είναι σαν την πεταλούδα.

Να παίρνει αυτό που πρέπει από τα κοσμικά αγαθά.

Π.χ. Φαγητό να να τρώει αυτό που χρειάζεται.

Έρωτας, όπως πρέπει και όπως δόθηκε από τον Θεό.

Αν γίνει παράχρηση,

τότε η μικρή ζωή που μας έδωσε ο Θεός,

μετατρέπεται σε μαραμένα γιασεμιά και δεν απολαμβάνεις την γλύκα του μπαξέ, του ρόδου και του κρίνου".

«Πεταλούδα»

Για τον Κυπριανό, από την Κύπρο, που ήταν 23 χρόνων, μιλάει φιλικό πρόσωπο στενά συνδεδεμένο μαζί του:

“Εμεγαλώσαμε μαζί του, αυτά που θα πω είναι αναμνήσεις 18 χρονών. Και από το σπίτι του και από τα πάρκα και τα γήπεδα. Όπου πήγαινε δεν είχε να πει κάτι κακό. Ήταν ένας χρυσός άνθρωπος και το «Χρυσός» με κεφαλαία. Θήτευσε στις ειδικές δυνάμεις, ήταν ψάλτης και τα καλοκαίρια έψαλλε συνέχεια ενώ φέτος τελείωνε δικηγόρος. Πριν λίγες μέρες επισκεφθήκαμε τη Θεσσαλλονίκη. Ήταν ανένδοτος να μείνουμε σε ξενοδοχεία καί απαίτησε να μείνουμε σπίτι του. Μας πρόσφερε το κρεβάτι του και κοιμόταν σε ένα μονό καναπέ”.

Ο Διευθυντής Λυκείου Κοκκινοχωρίων, Αδάμος Σεργίου:

“Ήταν ένας εξαίρετος μαθητής στο ήθος στην επίδοση. Ήταν πολύ καλός στη βυζαντινή μουσική γι αυτό και ήταν ψάλτης στην κοινότητά του στο Αυγόρου. Ένας μαθητής που αρίστευε πάντοτε και εκπροσωπούσε το σχολείο σε όλες τις εκδηλώσεις. Η θλίψη μας για το χαμό του είναι πολύ μεγάλη. Συλλυπητήρια στην οικογένεια του, στον πατέρα του, τον πάτερ Χριστόδουλο που είναι και συνάδελφος μας, στη μητέρα, στα αδέλφια. Σίγουρα είχε όνειρα, συνέχισε να σπουδάζει στη νομική Θεσσαλονίκης, έφτιαξε τη ζωή του, ήταν αρραβωνιασμένος”.

Ο Κυπριανός, το τρίτο από τα έξι παιδιά του π. Χριστοδούλου από την Κύπρο.Σπούδαζε νομικά, στο ΑΠΘ.

Το τριήμερο της Καθαρής Δευτέρας, συναντήθηκε με την αρραβωνιαστικιά του στην Αθήνα και πήγανε μαζί στην 'Ανδρο. 

Στην Αγία Μαρίνα, έγινε η χειροθεσία του ως αναγνώστης.

Οι  Πατέρες είπαν ότι κράτησε τριήμερο, κοινώνησε και ευλόγησε τα στέφανα του γάμου του στην εικόνα της Αγίας Μαρίνας αφού σε λίγο καιρό θα παντρευόταν. 'Οταν επέστρεψαν στην Αθήνα, αποχαιρέτησε την αρραβωνιαστκιά του και αφού την έβαλε στο αεροπλάνο, αναχώρησε με το τρένο για τη Θεσσαλονίκη. Αυτό ήταν το τελευταίο γήινο ταξίδι του Κυπριανού. 

Ο πατέρας Χριστόδουλος Παπαιωάννου και πατέρας του Κυπριανού, μιλά για τη συγχώρεση:

 «Είναι δύσκολο για έναν γονιό να χάνει το παιδάκι του που το μεγάλωσε ώρα με την ώρα μέρα με την μέρα. Ο χειρότερος εφιάλτης της ζωής μου, γιατί έχω έξι παιδιά, ήταν να χάσω παιδί. Κι όμως τώρα το βιώνω. Κακία δεν μπορώ να ακούω αυτό το κυνηγητό που γίνεται. Είμαστε όλοι άνθρωποι, όλοι μπορεί να κάνουμε λάθη.

Ας τους συγχωρήσουμε. Εγώ εκείνο βρήκα μέσα μου στήριγμα. Ότι βοηθάω και τον εαυτό μου και την ψυχή του Κυπριανού. Δεν μπορεί να σε παρηγορήσει άνθρωπος, ούτε τα φάρμακα, ούτε οι ψυχολόγοι, ούτε τα λόγια των ανθρώπων», είπε αρχικά.

«Θα συγχωρώ τους αιτίους για να παρηγορηθεί η ψυχή μου και η ψυχή αυτού που έχει φύγει. Όταν εκνευρίστηκα κάποια στιγμή για τα λάθη, ένιωσα μέσα μου ότι προδίδω τον Κυπριανό. Γιατί εάν εγώ τώρα είχα κάτι με τον γιο μου και έφυγε ‘έτσι ξαφνικά, δεν θα μπορούσα να ησυχάσω.

Καλή Ανάσταση. Αυτό θα του έλεγα,. Αυτός ήταν πολύ ακριβής στη συνείδησή του. Δεν άφηνε στη συνείδησή του κρατούμενα ο Κυπριανός. Από μωρό ήταν έτσι. Ήταν πολύ καλό παιδί.

Φιλος του  Κυπριανού συγκινεί με το ξεχωριστό μήνυμα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, καθώς τον αποχαιρετά:

«Κύπρο μου, Κυπρούθκια μου, σειρά μου, συγκαταστροφέα μου, κουμπάρε Περτικούθκια μου, αδελφέ μου,

Ό,τι και να γράψω για σένα είναι υπερβολικά λίγο. Ήσουν πραγματικά ένας άνθρωπος χρυσάφι, ένας άνθρωπος που επηρέασε μόνο θετικά στον μέγιστο βαθμό όλους όσους είχε δίπλα του. Ποτέ σου δεν είπες ούτε μισή κακή κουβέντα για κανένα, παροτρύνοντας μας και εμάς να πράττουμε το ίδιο. Μας έκανες όλους καλύτερους ανθρώπους, διδάσκοντας μας να δρούμε πάντα με γνώμονα την ηθική, την αγάπη, τον αλληλοσεβασμό και τις ύψιστες αξίες και ιδανικά του Χριστιανισμού και του Ελληνισμού. Είχες τον απέραντο σεβασμό όλων των συγκαταδρομέων σου, των υπαξιωματικών και των αξιωματικών σου. Οι ψαλμωδίες σου σε κάθε λειτουργία που είχαμε την τιμή να σε ακούμε, καθώς και τα κλασικά τραγούδια που μας τραγουδούσες συχνά, μας έδειχναν πόσο ταλαντούχος άνθρωπος ήσουν. Πάντα θα θυμάμαι τις στιγμές που ζήσαμε μαζί, ιδιαίτερα στις ασκήσεις και στις δυσκολίες της εκπαίδευσης μας, αλλά και όταν με δίδασκες και εμένα την Βυζαντινή μουσική που εσύ μου προκάλεσες το ενδιαφέρον να γνωρίσω. Ήσουν ένας άριστος καταδρομέας κατά τη διάρκεια της θητείας σου και έπειτα, όπου υπηρέτησες υπέρ Πίστεως και Πατρίδος με όλη τη σημασία της φράσης. Στις πορείες και στις ασκήσεις πάντα να μας ωθείς με τις πράξεις και τα λόγια σου, βοηθώντας μας να αποκτήσουμε και εμείς μικρό ποσοστό του τεράστιου πείσματος που είχες εσύ. Νιώθω τόσο τυχερός που είχα την τιμή να σε έχω στη ζωή μου! Δεν μπορώ να το πιστέψω πως μας αφήνεις τόσο μα τόσο άδικα και νωρίς για τους ουρανούς. Σου υποσχόμαστε πως καθώς θα μας προσέχεις από εκεί ψηλά εμείς θα τηρούμε αυτά που μας δίδαξες και θα σε τιμούμε με τις πράξεις μας. Δεν θα σε ξεχάσουμε ποτέ Κύπρο μου!

Στο καλόν αδερφέ μου! Καλήν αντάμωση να έχουμε σειρά μου!

Συλλυπητήρια, κουράγιο και δύναμη στην οικογένεια σου! Αλλά και συλλυπητήρια στην κοινότητα σου η οποία σε αγαπούσε πάρα πολύ!"

Αιωνία η μνήμη του Κυπριανού και όλων εκείνων που ταξίδεψαν όλοι μαζί, σε μια στιγμή, στα ουράνια.

Πηγές: https://famagusta.news

cyprustimes.com

www.ekklisiaonline.gr

diakonies.gr