Μενού
Χρόνια πολλά στη γιαγιά τη Δήμητρα

 Δυναμική και αεικίνητη, αυθεντική, ανθεκτική και στωική, σκληραγωγημένη βουνίσια γυναίκα. Αυτή είναι η γιαγιά η Δήμητρα. Φροντίζει με πολλή αγάπη τα κατσικάκια της, προσέχοντας ιδιαιτέρως τη διατροφή τους για να είναι νόστιμό το τυράκι που πήζει με το γάλα που της δίνουν. Η Λίζα, ένα σκυλάκι, αδεσποτάκι, που το βρήκε να τριγυρνά πεινασμένο και ταλαιπωρημένο και από τότε δεν το άφησε ούτε μια μέρα χωρίς η φαγητό έχει γίνει η καλή της συντροφιά. Σύζυγος, μάνα και γιαγιά, είναι το πρότυπο του αναστοχασμού μας, στο πανόραμα μιας Ελλάδας που μας πονάει και μας συγκινεί βουβά. Η παλαιάς κοπής προσωπικότητά της, αντανακλά την επιθυμία μόνο για προκοπή και συμπυκνώνει την ελληνική πορεία μέσα στην παράδοση. Ένας τεράστιος γιούκος από προικιά πολλών χρόνων, καμαρώνει στην μεγάλη κάμαρη και περιμένει την ώρα που θα παντρευτεί η εγγονή της, η Δημητρούλα, για να ανοιχτεί. Να πλυθούν τα κοφτά τραπεζομάντηλα, τα κεντητά σεντόνια, τα υφαντά χαλιά κι οι κουβέρτες οι πλεχτές με βελονάκι κι ύστερα δώρο αγάπης να γίνουν στην επόμενη γενιά που θα συνεχίσει το όνομά της.   

Στη σκια του Παρνασσού, η τρυφερή και καλοσυνάτη γιαγιά Δήμητρα, μας κερνάει μπακλαβά που έφτιαξε με τα χεράκια της, για τη γιορτή τη δική της και της εγγονής της, της Δημητρούλας, γεφυρώνοντας έτσι γλυκά και νοσταλγικά την παράδοση και το αύριο, το χωριό και την πόλη, την Ελλάδα του αρότρου με την Ελλάδα της μηχανής και θέτοντας απλά ερωτήματα για τα πώς και τα γιατί της ζωής μας.

Χρόνια πολλά στη γιαγιά τη Δήμητρα και στην εγγονή της τη Δημητρούλα! Χρόνια πολλά στο γνήσιο, το αυθεντικό, το παραδοσιακό που μας ενώνει με τις ρίζες μας και την καταγωγή μας.

Ο Χειμώνας κατεβαίνει σιγά σιγά από τα βουνά κι η γιαγιά η Δήμητρα  τον καλωσορίζει.

 

Συναρπαστική και αλησμόνητη, γευστική εμπειρία 

 

              ΥΛΙΚΑ

  • 1 κιλό φύλλο κρούστας
  • 1 κιλό καρύδια χοντροκοπανισμένα
  • 3 κουταλιές κανέλα
  • 1 κουταλιά γαρύφαλλο
  • 2 κούπες βούτυρο 
  • ολόκληρα γαρύφαλλα
  • για το σιρόπι
  • 6 κούπες ζάχαρη
  • 4 κούπες νερό
  • 1/2 κιλό μέλι
  • λίγη βανίλια (προαιρετικά) ή 2 φλούδες λεμόνι

                ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σ' ένα μπολ, ανακατεύουμε τα καρύδια, τ΄ αμύγδαλα, την κανέλλα και το γαρύφαλλο. Λιώνουμε τη μαργαρίνη και το βούτυρο μαζί. Βουτυρώνουμε ένα ταψί  στρογγυλό , 35 εκ. ή αντίστοιχο μακρόστενο και στρώνουμε 4 φύλλα, βουτυρώνοντάς τα. Πασπαλίζουμε λίγο από το μίγμα των καρυδιών. Συνεχίζουμε στρώνοντας δύο-δύο βουτυρωμένα φύλλα και πασπαλίζοντας με το μίγμα των καρυδιών, ώσπου να τελειώσουν τα υλικά. Τελειώνουμε με 4 φύλλα, όπως αρχίσαμε. Κόβουμε τον μπακλαβά με κοφτερό μαχαίρι σε ρομβοειδή, τρίγωνα ή τετράγωνα κομμάτια και μπήγουμε στο καθένα από ένα γαρύφαλλο στο κέντρο. Περιχύνουμε με το υπόλοιπο βούτυρο και ραντίζουμε με λίγο κρύο νερό. Ψήνουμε στους 175 βαθμούς Κελσίου, 30'-40', να ροδίσει καλά

               ΣΙΡΟΠΙ

Στο μεταξύ, βάζουμε σε μια κατσαρόλα τα υλικά για το σιρόπι και βράζουμε για 5'. Περιχύνουμε τον μπακλαβά με το καυτό σιρόπι, αμέσως μόλις βγει από το φούρνο. Τον αφήνουμε  να σταθεί, ώσπου να απορροφήσει όλο το σιρόπι και να κρυώσει εντελώς. Για να διατηρηθεί τραγανιστός, δεν τον σκεπάζουμε.