Μενού
""Ιούλιος. Η καρδιά του καλοκαιριού.""

 'Ολο γιορτές και πανηγύρια είναι τούτος ετούτος ο μήνας. Πού τον χάνεις πού τον βρίσκεις; Σε εκκλησιές και σε ξωκλήσια, τους Αγίους του να τιμά και να γιορτάζει. Κι είναι τόσοι πολλοί οι Άγιοι του Ιουλίου, που μήνα Αγιοσκέπαστο θέλω να τον πω και να τον ονομάσω.

Τρέχει στις βουνοκορφές κι ασπρίζει, άλλοτε τους 'Αγιους Ανάργυρους κι άλλοτε ανάβει τα καντήλια της Άγια Κυριακής. Άλλοτε προσκυνά στο μαρτύριο της Αγια Μαρίνας κι άλλοττε δέεται στην Αγια Παρασκευή και στον μεγάλο τον γιατρό, τον Άγιο Παντελεήμονα. Τον Άι Προκόπη τον στρατιώτη και καβαλάρη και μεγαλομάρτυρα πολύ τον θαυμάζει. Κι όταν φτάσει η μέρα του Προφήτη, στην πιο ψηλή βουνοκορφή ανεβαίνει, εκεί που οι τσοπάνηδες το πιο ωραίο πανηγύρι έχουν στήσει για τον Άγιο Λια. Τον έφορο της βροχής και του αέρα. Της βροχής που ζητά η διψασμένη από την κάψα γη και του αέρα  που ζητούν οι άνθρωποι, ο Άγιος να πέψει την ώρα που αλωνίζουν. Για τούτο σφάζουν αρνιά πολλά οι βοσκοί. Για να τον τιμήσουν. Κι όλη τη  νύχτα σε μεγάλα καζάνια τα μαγειρεύουν, κέρασμα να τα κάμουν,  μετά τη λειτουργιά, στων χωρικών το αντάμωμα.

 Κι όταν ο Ιούλιος θέλει να ξαποστάσει από τα τόσα πανηγύρια κα τις γιορτές πιάνει στον πεύκο από κάτω να καθίσει. Κι εκείνος τον καλοδέχεται και του χαρίζει τη σκιά του μαζί με ένα παράξενο τραγούδι, παραπονεμένο, που λέει ο αγέρας όπως περνά μέσα από τις πυκνές του τις βελόνες. Με μιας γίνεται τούτο το τραγούδι ένα με το τραγούδι της θάλασσας που είναι γεμάτη από μυστήρια και μυστικά και νοσταλγίες. Κάνει τότε κι εκείνη το δικό της κάλεσμα, στο δικό της πανηγύρι, στη δικιά της γιορτή.

 Κι ύστερα ο Ιούλιος πιάνει τις πλαγιές, τα φαράγγια και τις ρεματιές με τα κρυστάλλινα τρεχούμενα νερά  που κελαρύζουν, με τα πουλιά που παίζουνε στις φυλλωσιές, με τα δέντρα που δεν καταδέχτηκαν να φυτρώσουν χαμηλά, με τις μυρωδιές από φασκόμηλο, ρίγανη και θυμάρι.

Κι εμείς, ακούραστοι οδοιπόροι, ξοπίσω τον παίρνουμε ετούτο τον μήνα τον καυτό και φλογερό, που κάνει τον κυρ-τζίτζικα να σκάει από το τραγούδι. Ή από τη ζέστη; Δεν ξέρω...Εκείνο που ξέρω είναι πως ο Ιούλιος μας έρχεται κι και είναι τόσο όμορφος όσο και η καρδιά του καλοκαιριού!

Ας τον υποδεχτούμε μαζί με όλες του τις ευλογίες! Καλό μας μήνα!

                                                                                                    ΤΒΜ

φωτ.: Μοναστήρι, Πόρος