Μενού
Παραδοσιακό παντεσπάνι

  Η Παράδοση γεννά τα όνειρά μας, τις ελπίδες και τα οράματά μας, την αγάπη για τον άνθρωπο την Ελλάδα και τον πολιτισμό της, τα ήθη, τα έθιμα και τις αξίες της, που δίνουν στη ζωή την ευγένεια που της χρειάζεται.

Παραδοσιακό παντεσπάνι! Αυτό που φτιάχνεται με τόσες κουταλιές ζάχαρη, όσες και σιμιγδάλι κι άλλα τόσα φρέσκα αβγά από τη Γιαννούλα. Ξύσμα λεμονιού και ελαφρύ σιρόπι. Το διεκδικούν πολλοί τόποι και ανάμεσά τους και ο τόπος της Ζάτουνας. Ο δικός μας τόπος! Το κερνάμε με δροσερό νερό, χειμώνα ή καλοκαίρι, Πάσχα και Χριστούγεννα, Άνοιξη ή φθινόπωρο, σε γάμους, βαφτίσια και αρραβώνες, με παγωτό ή σκέτο για να είναι καθαρή και απολαυστική, η λεπτή του γεύση. Ετούτο το φθινόπωρο, το φτιάξαμε και πάλι, κέρασμα στην γιορτή της μικρής Μυρτώς.

Συνταγή από τη γιαγιά στην εγγονή

Υλικά

• 10 αυγά (χωρισμένα σε ασπράδια και κρόκους)

• 10 κ.σούπας σιμιγδάλι

• 10 κ. σούπας ζάχαρη

• 2-3 βανίλιες

• βούτυρο για το ταψί

 

Σιρόπι

• 3 ποτήρια νερού ζάχαρη

• 3 ποτήρια νερό

• σταγόνες χυμό λεμονιού

 

Εκτέλεση

Χτυπάμε τ' ασπράδια μαρέγκα σφιχτή μαζί με 3-4 σταγόνες λεμόνι.

Σ' ένα άλλο μπολ χτυπάμε τους κρόκους με τη ζάχαρη, στη μεσαία ταχύτητα του μίξερ, για 10'.

Στη συνέχεια προσθέτουμε στο μείγμα με τους κρόκους, εναλλάξ, τ' ασπράδια και το σιμιγδάλι και ανακατεύουμε πολύ απαλά με το χέρι όπως έκανε η γιαγιά ή με μια μαρίζ. Τέλος ρίχνουμε τη βανίλια.

Βουτυρώνουμε ένα ταψί Ν° 32 και ρίχνουμε το μείγμα, απλώνοντάς το να πάει παντού.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C, στον αέρα, για 35 λεπτά περίπου, μέχρι να ξεκολλήσει απ' τα τοιχώματα.

Μπορούμε να ψήσουμε και στις αντιστάσεις, με προθέρμανση στους 180, για 35' με 40', ανάλογα με τον φούρνο. Εάν το δούμε να ροδίζει γρήγορα από πάνω, μπορούμε να σβήσουμε την πάνω αντίσταση και να συνεχίσουμε κανονικά το ψήσιμο από κάτω μέχρι να το δούμε να ξεκολλάει από τα τοιχώματα. Είναι βασικό να μην ανοίξουμε τον φούρνο ποτέ πριν τα πρώτα 25'.

Σιρόπι

Βάζουμε τα υλικά για το σιρόπι σε μια κατσαρόλα και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Απ' την ώρα που θ' αρχίσει να βράζει, το αφήνουμε ακόμα για 6'.

Δοκιμάζουμε αν είναι έτοιμο το σιρόπι, ρίχνοντας μία σταγόνα στο νύχι του αντίχειρα. Εάν σταθεί και δεν απλώσει, είναι έτοιμο.

Όταν παγώσει το γλυκό το περιχύνουμε με το ζεστό σιρόπι.

Είναι καλό ,να το αφήσουμε να τραβήξει ένα ολόκληρο βράδυ και να το κόψουμε την επόμενη μέρα γιατί όσο τραβάει το σιρόπι, τόσο πιο αρμονικά το δένει με το παντεσπάνι σε ένα σώμα και μία ουσία.