Πριν από 100 χρόνια εκδιώχθηκαν από τον τόπο τους και πέρασαν όπως όπως στην απέναντι μεριά, στη νέα πατρίδα, φοβισμένοι, ταπεινωμένοι, εξαθλιωμένοι και με τη δίψα «για ζωή από την αρχή», να ξεχειλίζει στις καρδιές τους
Κι αν τα βλέμματα της νέας πατρίδας τους κοίταξαν καχύποπτα και παγωμένα κι αν τα χέρια δεν άνοιξαν για να τους ζεστάνουν και να τους αγκαλιάσουν κι αν τα λόγια πλήγωσαν και δεν παρηγόρησαν… Τι μ´αυτό; Εκείνοι σε πείσμα όλων επιβίωσαν και ρίζωσαν και μοιράστηκαν τον πολιτισμό τους και τις παραδόσεις τους και διατήρησαν τις μνήμες ζωντανές και μαζί και την ελπίδα.
Χρειάστηκε να περάσουν 100 ολόκληρα χρόνια για να ομολογήσουν και να ομονοήσουν και «οι μικροί και οι μεγάλοι» της νέας τους πατρίδας, ότι και τούτοι εδώ, «οι Μικρασιάτες Πρόσφυγες», Έλληνες ήταν της απέναντι μεριάς, για δυόμισι χιλιετίες και βάλε και ‘Ελληνες θα συνέχιζαν να είναι.
1922-2022. 100 χρόνια πέρασαν για τη Μικρασία και τους Μικρασιάτες από τότε. Γιορτές, βιβλία, ομιλίες, πανηγυρισμοί, συνάξεις και αφιερώματα. Και ανάμεσα σε αυτά τα αφιερώματα και το περιοδικό του γαστρονόμου.
Κι εγώ, γνωστή συλλέκτρια αυτού, σήμερα έμαθα για εκείνο το φύλλο του «μπουρεκιού», που το πλάθεις λίγο και το τραβάς πολύ, μέχρι να γίνει λεπτό και διάφανο. Κι ύστερα με έναν ξεχωριστό και ιδιαίτερο τρόπο το γεμίζεις, το τυλίγεις, το κάνεις σαλίγκαρο και το ψήνεις.
Η Δήμητρα το τραβά φωτογραφίες και η Μαρία αναφωνεί:
Τι σου είναι να έχεις άντρα με Μικρασιατική καταγωγή. Λέγε-λέγε, στο περνάει και πας και λίγο παραπέρα από τα μανιάτικα και τα αρκαδικά.
ΥΓ Το μπουρέκι με «το φύλλο το τραβηχτό», έγινε σήμερα με τη χριστουγεννιάτικη γέμιση της κότας και ό,τι άλλο κρεατικό περίσσεψε από το χθεσινό γιορτινή τράπεζα.
Συνταγή
Για τη ζύμη
(Αυτή η δοσολογία των υλικών έβγαλε τρία μεγάλα φύλλα).
500 γρ αλεύρι σκληρό
250ml- 300ml νερό
10γρ. αλάτι
50ml ελαιόλαδο
Ζυμώνουμε τα υλικά με το νερό να πέφτει σταδιακά έως ότου η ζύμη να ξεκολλάει από τα τοιχώματα,να είναι εύπλαστη μαλακή και να μην κολλάει στα χέρια.
Τα δυο από αυτά έγιναν μπουρέκια με ό,τι είχε περισσέψει από τη γέμιση της χριστουγεννιάτικης κότας καθώς και με κρέας από την ίδια την κότα.Το τρίτο φύλλο έγινε μπουρέκι με τριμμένο τυρί σκληρής φέτας.
Συνταγή για μπουρέκι με τα περισσεύματα της χριστουγεννιάτικης τράπεζας
Για τη γέμιση
(Για δύο φύλλα)
Ένα κρεμμύδι κομμένο σε καρέ
200γρ ντοματίνια
κομμένα στη μέση
200 γραμ γραβιέρα τριμμένη
500 γραμ μίγμα κρεατικών
( κιμάς και ψαχνό από την κότα ή ό,τι άλλο κρεατικό έχουμε, ψιλοκομμένο)
Σοτάρουμε σε λίγο λάδι το κρεμμύδι και αφού γυαλίσει ρίχνουμε τα ντοματίνια. Όταν γυαλίσουν και αυτά και μαλακώσουν ελαφρώς, σβήνουμε τη φωτιά, ρίχνουμε
το μίγμα κρεάτων και το τυρί και αφήνουμε τα υλικά να κρυώσουν.
Γέμιση με τυρί
(Για ένα φύλλο)
250 γραμ. σκληρή φέτα τριμμένη σε χοντρά κομμάτια
1 αβγό
2-3 κ. σούπας ελαιόλαδο
Χωρίζουμε τη ζυμη σε τρεις μπάλες.Παίρνουμε την πρώτη και ανοίγουμε σε φύλλο με πλάστη λεπτό, αλευρώνοντας ελαφρώς την επιφάνεια του ξύλου μα και του ζυμαριού μας.
Όταν η διάμετρος του φύλλου φτάσει τα 40 ή 50 εκατοστά, τότε ραντίζουμε με λίγο λάδι την επιφάνειά του και αλείφουμε με τις παλάμες μας να πάει παντού τραβώντας ταυτόχρονα και προς τα έξω.
Το φύλλο με το λάδι έχει αποκτήσει ελαστικότητα μεγάλη κι έτσι μπορούμε και να το τυλίγουμε κάθε τόσο στον πλάστη και να το τραβάμε με προσοχή προς τα κάτω πότε από τη μια και πότε από την άλλη μεριά.
Όταν το φύλλο λεπτύνει αρκετά και γίνει σχεδόν διάφανο, το απλώνουμε στο ξύλο και αρχίζουμε να το γεμίζουμε περιμετρικά με λίγη- λίγη γέμιση.
Στη συνέχεια αρχίζουμε να τυλιγουμε πάλι τραβώντας ελαφρά το φύλλο προς τη μεριά μας, επιτυγχάνοντας έτσι μια επιπλέον λέπτυνση.
Προς το τελείωμα το φύλλο θα αρχίσει να σκίζεται στη μέση κι εμείς θα τυλίγουμε τα σκισμένα κομμάτια γύρω από το ρολό μας. Αυτό το ρολό θα το τοποθετήσουμε σε λαδωμένο ταψί θα το κόψουμε σε μια μεριά και θα αρχίσουμε να το τυλίγουμε σαν σαλίγκαρο.
Λαδώνουμε με τις παλάμες μας και την επιφάνειά του και ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 40-50’.
Συνεχίζουμε το ίδιο και με τα υπόλοιπα δύο φύλλα!
Το μπουρέκι της εικόνας έγινε με δύο είδη γέμισης. Ξεκινήσαμε εσωτερικά με το μπουρέκι κρεατικών και ο σαλίγκαρος έκλεισε με το μπουρέκι τυριού.
Καλή καλή επιτυχία!
(Η συνταγή για το φύλλο του μπουρεκιού, βρίσκεται στο περιοδικό του γαστρονόμου, τεύχος 201, σελ. 130)